Apple har sin årlige utviklerkonferanse WWDC, og under sin Keynote mandag kveld viste de fram nyheter i iOS 11. Jeg har sett litt nærmere på hva som har særlig interesse for skolene. Det er mange spennende nyheter for skolene som ikke ble belyst under selve Keynoten, men som har blitt klart i løpet av dagene i etterkant. En ting er at iPad tar et stort steg nærmere PC produktivitet med bedre filhåndtering, bedre oppgavelinje og bedre multitasking. En annen sak er universale løft som markeringsverktøy, global screenrecording, SIRI forbedring, bedre talegjenkjenning, – og ikke minst et ARKit for utviklere. Sistnevnte har med Augmented Reality å gjøre og kommer til å gjøre Augmented Reality tilgjengelig for ALLE med iOS enheter. Det vil vekke et massivt økosystem innenfor AR og her gjør Apple det igjen… Tar et konsept som ulike aktører i bransjen har utviklet og forsøkt få til, omgjør det på Apple måten, og tilgjengeliggjør det for et massemarked. Jeg skal ta deg gjennom de ulike områdene som gjør iOS 11 spennende for skolene.

Med Swift Playground viste Apple oss at de hadde en Screen recording løsning på gang. Jeg testet dette selv mens jeg skrev om et læringsopplegg for mellomtrinnet med Swift Playground. (Du ser screen recordingen inne i filmen i artikkelen). Lærere som har jobbet med Screencast vektøy på andre plattformer har savnet denne  funksjonen realt på iPad. Det nærmeste vi kom var gjerne å ta mange skjermdumper og benytte Explain Everything. Evnt kunne man koble til en Mac og bruk Quicktime. Men alt dette er mer tungvint, og nå får vi det universelt tilgjengelig, og vi kan lagre skjermopptak som filmsnutter i bildeappen. Endelig 🙂

Apropos Swift Playground… I Kreasjon er vi SVÆRT fornøyd med at Apple har nettopp lansert ny versjon av Playground med støtte for eksterne roboter og droner som er akkurat de vi har satset på… LEGO Mindstorms, SPRK+ og Parrot.

Det blir adskillig enklere å jobbe med PDF uten 3. parts apper i iOS 11. iBooks har hatt rimelig god markeringsfunksjoner for eBøker, men nå kommer det også for PDF formatet. En annen sak er at Safari får innebygget støtte for eksport til PDF, – noe du trengte appen PDF converter til å gjøre tidligere. Markup funksjonen på skjermdumper ser HELT suveren ut, – jeg håper den blir tilgjengelig via vanlige penner på standard iPadene også. Tegne- og markup funksjonene alene gir et nytt argument for å kjøpe iPad Pro til lærere, særlig mattelærere. Med nye iPad Pro vil presisjonen på pennen bli ufattelig god, – det betyr mye for lærere som må skrive og tegne mye med hånda. I matematisk øving, og modellering av algoritmer i utregning, kommer dette særlig til sin rett. Jeg antar det vil bli tilgjengelig også med andre penner på std iPad, men det gjenstår å se. Dette er jeg spent på.


Dokument scanner kommer nå innebygd i Notater. Denne appen bygges ut jevnt og trutt av Apple og mange lot seg begeistre av delingsfunksjonen som kom med iOS 10, med bilde- tegnestøtte og avhukingsknapper. Jeg må innrømme at notater appen er blitt min favoritt kladde-app, den har overtatt for andre apper. Nå med scannerfunksjon og enda bedre tegnefunksjoner.

SIRI blir smartere, byr på bedre tale, bedre talegjenkjenning, og «hun» vil gi smartere assistering. AI funksjonene er litt uklare enda men Apple benyttet begrepet maskinlæring gjentatte ganger under presentasjonen mandag kveld, også mens de snakket om SIRI. Tettere assistering og bedring av tale- og kommunikasjonsfunksjoner betyr mye for elever med lese- og skriveutfordringer. I 2011 drøftet jeg temaet om SIRI revolusjonen, og evnt når SIRI ville bli tilgjengelig på norsk språk. Nå har teknologien vært tilgjengelig på norsk et par år, og forbedres med dette ytterligere. Med iOS 11 får vi dessuten mulighet til å kommunisere mot SIRI med tekst, mens det tidligere bare var tilgjengelig med muntlig kommunikasjon. Artificial Intellegence – maskinlæring, er et spennende område og Apple har stor konkurranse fra Google, Microsoft og Facebook. Det ser ut som om Apple har ambisjoner om å være med i konkurransen videre. Core ML bygget inn i maskinvaren gir en heftig ytelse på maskinlæringen.

 

ARKit fikk liten oppmerksomhet i min Twitter feed på mandag. Dette er kanskje noe av det jeg synes er mest spennende med iOS 11. Jeg er overbevist om at simuleringer og virtuelle forsøk vil bli en STOR hit i skolene. Tenk deg skoler som mangler penger til utstyr og materiell. Når de lærende får tilgang på virtuelle objekter gjennom AR vil det åpnes for utallige læringsopplevelser og nye læringsarenaer. Utvikler-armeene omkring iOS vil gi tilgang på utallige objekter og scenarier når det store økosystemet rundt iOS vekkes. Det er et enormt marked som åpnes. Google sin Tango plattform har svært få kompatible maskiner ute blant massene. Den er muligens teknisk overlegen, men det hjelper lite dersom ikke tilgjengelighet på brukere og motiverte utviklere bidrar til ringer i vannet. Apple har med ARKit satt i gang et jordskjelv innenfor Augmented Reality. Vi fikk se fire gode eksempler på AR mandag kveld. Scroll deg til 85 minutter inn i Keynoten og se eksemplene selv. Batman LEGO fikk liv og Pokeman GO ble enda livligere. Og vi så et heftig Science fiction forløp på bordet foran presentatørene. Gaming og kommers er nå en ting. Selv synes jeg eksemplet med kaffekopp og lampe var det mest spennende. Det er mer jordnært og mer egnet til å forestille seg simuleringsmulighetene som nå vil komme til skolene. Det var tydelig at salen med utviklere var svært begeistret under denne delen av kvelden.

 

iPad tar noen store steg mot PC produktivitet

I iOS 11 får du en langt mer effektiv dock. Eller oppgavelinje som vi kaller det på norsk. Den er ikke ulik det som vi finner på Mac. Så har Apple ENDELIG laget en brukervennlig filhåndteringsapp de kaller for Files. Med files har du god støtte for mange av de store skylagringsløsningene, inkludert Microsoft og Google. Dette er viktig for mange skoler utover landet. Office 365 er kanskje den mest vanlige skytjenesten i skolene, og her er OneDrive støttet fullt ut. Godt å se at det endelig er full drag and drop funksjonalitet – slik vi forventer av et touch verktøy. Du kan også slenge på flere filer av gangen og administrere filer mer effektivt. En bedre filhåndteringstjeneste betyr mye for økt sikkerhet og enklere tilgang til egne arbeider på tvers av apper. Trond Lindefjeld uttrykker det så fint: «Files vil gi et løft når det gjelder lagring, organisering og sikring av arbeid». Og vi gir vår tilslutning med et…. – Amen.

Drag and drop funksjonalitet fungerer nå også bedre mellom apper i multitask modus. Du kan ta en lenke eller et bilde fra slide view og droppe over i appen ved siden av. Slide over er en ny variant av multitasking hvor du kan ha en app valgfritt delvis på høyre eller venstre side. Du kan flytte rundt på appen som er slide over. Split view og side view kjenner vi fra før, det kom som manna fra himmelen med iOS 10. Med iOS 11 vil arbeidsflyten forbedres vesentlig på iPad. Ressurser og innhold blir lettere tilgjengelig på tvers av apper.

Apple har endelig tatt tak i 3D touch mulighetene og gir oss nå fler muligheter med 3D touch funksjoner. Hold inne på et app symbol og du får flere snarveier rett inn i bestemte funksjoner inne i den appen. Vi har ventet på det, – utviklerne har tydeligvis behøvd tid til å tenke ut smart bruk av 3D touch.

 

Av andre forbedringer jeg har merket meg er Quick type keyboard som skal være et forbedret tastatur. Det skal angivelig gi noe mer effektivitet. Hold inne på en tast og gli rett over på tall eller annet symbol.

Safari skal ha blitt både mer intelligent og den blir mye raskere. Core ML (maskinlæring) er aktivert i Safari for å hindre oppstart av reklamevideoer. DET kan vi gjerne applaudere, så får vi se hvor konsekvent den er. Det skal nå også bli langt enklere og bedre med swapping mellom Safari faner..

Videoavspilleren Quicktime har fått en rekke bedre avspillings- og styringsfunksjoner, herunder en av/på med undertekstene. Så registrerer jeg at det skrives om forbedringer i kamera- og bildeapp. Bilder appen bruker maskinlæring bl.a til å orientere bilder automatisk når du endrer telefonens retning. Apple gjør dessuten noen forbedringer som vil hjelpe oss med å spare plass. Det bytter til HEVC (H.265) koding for videoer, som er dobbelt så effektivt som «det gamle» H.264-formatet som brukes i dag. For stillbilder, går Apple til HEIF (High Efficiency Image Format) for å oppnå lignende plassbesparelse. Dette vil være svært nyttig i en verden der 4K-video og store bilder blir mer og mer vanlig.

Er det ingen minus med iOS 11? Vel, Apple kutter ut maskinvare som ikke støtter 64 bit. Dette er ikke et minus i seg selv, men det betyr at iPad 4, den første iPaden som kom med lightning port, ikke støttes. Jeg tipper en god del skoler har iPad 4 i bruk fremdeles.