Klasserom 2.0 kom deisende ned i App store for et par dager siden og her har skolene fått en skikkelig gratis godbit i fanget! Terskelen for å sette opp Apple Klasserom er blitt ca 1000 meter lavere enn tidligere. Eneste kravet for å virke er at alle iPadene har iOS 10.3 Selve appen installeres på lærernes iPader. Vi har testet en del i dag og kan konstatere at dette fungerer helt NYDELIG når iOS 10.3 er på plass.

Klasserom kommuniserer direkte med iPadene i samme fysiske rom dersom de har iOS 10.3, og du kan koble deg på i «innstillinger». Apples personvernregler krever at elevene gir samtykke både til låsing av apper og enhet, og til visning av skjerm. Dette førte til flere diskusjoner i gruppa som testet. Noen lærere ønsker at elevene ikke har dette valget. Vi tror at kommuner som benytter MDM løsninger kan overgå dette, men vi er ikke sikre da vi ikke har hatt mulighet til å teste. Uansett hva du ender opp med av muligheter bør du gjøre bruk av Klasserom på en måte som fremmer læringslyst. Elevsyn og læringssyn bør ha en positiv utforming, og som lærer bør du fortsatt være aktiv ute hos elevene, ved elevenes arbeidsbord. Appen er ikke for deg som vil drikke kaffe og sitte med bena høyt bak kateteret!

Når læreren har opprettet klasserom i appen vil elevene altså legge seg til fra «innstillinger». Det er bare synlig når iPadene er i fysisk nærhet. Vi forstår dermed at deler av kommunikasjonen baserer seg på Bluetooth.

Appen har forvekslende likt navn som Googles Classroom, og etter hvert Microsoft Classroom. Apple sin app er imidlertid et helt annet produkt og løser helt andre ting enn de nevnte to. Dersom du leter etter løsning for elevinnlevering må du lete andre steder. iTunesU og Showbie vil løse dette. Klasserom fra Apple er som å ha en hjelpelærer tilstede. Det er hva Apple hevder, og de har jammen meg ordene sine i behold i stor grad.

Noen helt sentrale funksjoner vi testet i dag:

Vi har nemlig testet og det var mye begeistring å spore hos de 8 voksne som kastet seg over appen.

Du kan f.eks se alle elevskjermer i miniatyr på toppnivået. Du ser faktisk alle elevene sine skjermer og hva slags app de jobber i. (Glemte dessverre skjermdump av dette)..

Du kan når som helst gå videre inn på den enkelte og se detaljer. Til høyre her ser du elevene og hvilke apper de er på.

En fantastisk funksjon er at klassene og gruppene du lager danner nye valg i Airdrop-feltet innenfra alle apper. Dette er bare så ufattelig mye enklere enn tidligere hvor du måtte trykke på hver enkelt elev sin iPad Jippi! Dette er strålende 😀

  • Airdrop mange samtidig innenfra alle apper (slutt på en og en og en og en – endelig)
  • Dele link via Safari på samme måte

Videre kan du dele elever inn i grupper noe som er svært praktisk for samarbeid i mindre arbeidsgrupper og for å differensiere materialet du deler. Du venner deg fort til at «Alle» – den store gruppa – befinner seg til venstre, mens øvrige grupper er til høyre bortover på rekka.

Du kan gå inn på den enkelte elev sin skjerm, evnt vise på storskjerm fra lærerens iPad. Så kan du låse elev- eller grupper inn i en app for å få bedre fokus. Dette har jo vært tilgjengelig en stund under «Begrenset tilgang» i innstillinger, men det er nå blitt 10 ganger raskere å håndtere overfor mange elever.

Du kan åpne samme app på alle elevenes iPader og evnt låse etter åpning. Vi ser for oss enda raskere igangsetting for enda fler. Dette med låsing tenker vi som en støttefunksjon i positiv mening. Den bør ikke brukes for kontroll og styring tenker vi.

En funksjon som vakte begeistring var å dele et iTunesU kurs – hvor kurset åpnes direkte uten kode (krever siste versjon av iTunesU). Dette fungerte overraskende bra! Hurra.

Flere av disse funksjonene er svært effektiviserende, vi sparer rett og slett MASSE tid. Vi merker at vi må øve litt da hodet bruker tid på å venne seg til logikken. Du vil dele et dokument med elevene, eller du vil dele en URL. Det går så deilig raskt når du finner flyten på det. Eller du vil følge litt ekstra med noen elever som du vet trenger støtte, men du vil ikke mase på de for mye. Det er mye enklere å gi støtte og veiledning når du har mulighet til å følge med gjennom Klasserom. Vi har ikke et problem med transparens i læringsarbeidet så lenge læringsmiljøet er bygget på gjensidig tillit og respekt. Og dersom det ikke er tilfellet, – ja da kan man hevde at det er større utfordringer å ta fatt med enn denne appen. Vi foreslår da å jobbe med spørsmålet; Hvordan kan vi utvikle læringsmiljø og klasseledelse?

Så, – hvorfor skal man ta i bruk Klasserom?

Etter kort tids bruk finner vi disse pedagogiske gevinstene:

  • Mer effektiv deling i klasserommet
  • Underveisvurdering – stoppe opp underveis – vise
  • Raskere overblikk over elevenes skjermer
  • Gi støtte og veiledning – fange opp utfordringer
  • Modellering underveis, problemløsning og eksempler
  • Hvor er elevene i sine prosesser?
  • Jobbe i grupper
  • Låsing – for å gi bedre fokus – og for enkeltelever

Listen blir nok lenger etter hvert som man blir mer kreativ i bruken, men vi ser allerede flere gode gevinster.

I Kreasjon er vi alltid interessert i verktøy som effektiviserer læringsarbeidet, muligheter for å øke samhandling og samarbeid. Klasseroms appen har definitivt flotte bidrag til nettopp dette, da appen gir veldig god verdi til skoler og kommuner som har investert i iPader. Det at løsningen er gratis er jo bare til å fryde seg over.

Det vil være nyttig for lærere å øve på bruken av Klasserom. I Kreasjon er vi alltid behjelpelig med å sette opp gode aktiviteter og scenarier for å trene lærerne For denne appen vil det være nyttig å trene et par timer før en kaster seg ut i det. Men det er ingen heksekunst. Mange vil få det til ved å prøve og feile sammen med elevene. Her finner du en komme i gang veiledning fra Apple (på engelsk). Vil du ha en halvdag sammen med oss er det bare å ta kontakt.