Bilde av en by elevene har bygd sammen

Bilde av en by elevene har bygd sammen

Du har kanskje hørt av en kollega eller bekjent at Minecraft blir brukt i undervisningen på skolen? Kanskje du er en av de som vurderer å bruke Minecraft selv med dine elever? Les videre, så skal jeg fortelle deg hvorfor Minecraft fungere så godt i skolen, og gi deg noen enkle tips til hvordan du kan sette i gang med elevene.

Flertallet av elevene dine spiller

Undersøkelsen«Barn- og medier» fra i 2018,viser at 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill på digitale flater. Minecraft er det spillet som både jenter og gutter spiller mest i alderen 9-11 år. Dette er kanskje overraskende tall, med tanke på at spillet ble lansert for over 12 år siden og det har dukket opp noen storselgere i mellomtiden. På tross av det, er Minecraft det mest solgte spillet gjennom tidene, med over 200,000,000 eksemplarer.

Hvorfor Minecraft i skolen?

Min oppfatning av hvorfor Minecraft har blitt så populært, ligger i spillets rammer. Det er et sandkasse-spill: du kan rett og slett herje med spillets verden, så mye du ønsker. Du kan bygge opp, rive ned, bygge opp igjen, utforske, samskape og samarbeide, utfolde deg kreativt eller gjenskape virkelige ting. Spillets rammer passer derfor også inn i alle fag i skolen, nemlig fordi rammene er transparente.

Fremtidens kompetanse

Dette gjør også at Minecraft passer perfekt inn mot LK20; Fagspesifikke kompetanser, kompetanse i å utforske og skape, kompetanse i å lære og kompetanse i å kommunisere, samhandle og delta. Gjennom å bruke Minecraft i undervisningen, legger du til rette for at elevene dine på eget initiativ eller gjennom gruppearbeid, øver på nye kompetanser som kanskje tidligere har vært en utfordring å planlegge og legge til rette for. 

Minecraft education editionMer engasjerte elever med Minecraft

Erfaringene tilsier at elevene engasjeres og blir mer delaktige, fordi de kjenner igjen Minecraft-verdenen og fordi det er noe de har interesse for. Utgangspunktet for mange er positivt, fordi de fleste elever mestrer bruken av Minecraft fra før av. Elevene tror de spiller, men du vet bedre. 

Lærerens rolle

Lærerens rolle er å veilede og legge til rette for læring. Uansett hvor hardt vi voksen prøver å lære oss Minecraft-universet, vil alltid elevene ligge noen steg foran oss i hvordan spillet fungerer.Det kan oppleves som ukomfortabelt å være en voksen uten kompetanse i det som skal undervises. Det er forståelig. Men det er her de fleste misforstår. Ditt ansvar er ikke å lære eleven hvordan de skal spille Minecraft, men heller se muligheten rundt bruken av spillet, som for eksempel rammer, læringsmål, struktur, tidsbruk og tema. Forarbeidet og planleggingen rundt bruken, er det som gjør at økten blir vellykket, ikke hvor flott du kan bygge et hus. Uavhengig av det sistnevnte, kan jeg love deg at elevene setter utrolig pris på å kunne bidra med hjelp og vise frem det de kan!

Hopp i det!

Mitt aller beste tips for å komme i gang er å opprette en verden i Minecraft og invitere eleven inn. Da er du i gang. Trenger du et enkelt undervisningsopplegg kan du ta en titt på kurset vårt. Her viser jeg også hvordan du oppretter en verden, og et par andre ting som er greit å tenke på. Kurset er laget for å gi deg en grunnleggende forståelse av spilet. 

Det er altså så enkelt som at du må prøve. Legg vekk tanken om at det må være perfekt før du prøver Minecraft. Hopp i det!

Lykke til!

Hilsen Martin Næsgaard