Verden er i kontinuerlig utvikling og derfor er kompetansebehovene også i kontinuerlig utvikling. Mange anser eLæring som den nye oljen innenfor kompetanseheving, ved at den både gir skalering og individuell oppfølging. Behovene er imidlertid ulike, individene starter på ulikt sted og med ulike forutsetninger.  En slik reise forløper ulikt for individene som deltar i den og man kan undre seg om mye av dagens løsninger gir tilstrekkelig søm og tilpasning. ELæring har blitt et av de viktigste tiltakene under vår tids kompetansereiser – men disse tiltakene er altså verken statiske eller uten humper. Behovet for søm, tilpasninger og versjonsoppgraderinger er åpenbar.

Dersom vi tar en kikk på programvareløsninger, så videreutvikles disse kontinuerlig – gjerne med en større versjonsoppgradering i året. Apple, Microsoft, Google og mange andre selskaper har bygd en metodisk gjentakende prosess for større versjonsoppgraderinger av sin programvare. Programkode behandles som leire på dreieskiva fordi den er i kontinuerlig utvikling. Er ikke dette også i høyeste grad relevant for eLæring?

I hvilken grad er eLæringen dynamisk, og hvor enkelt er det å gjøre versjonsoppgraderinger av innhold? Hvordan legger man til en ny side, et nytt avsnitt?  Hvordan legger man til mer interaktivitet, simulering og refleksjon der man ser det trengs? Hvor stor prosess er det å redigere en ferdig innspilt film?

Dette er spørsmål alle som kjøper eller bygger egen eLæring i en viss skala bør stille seg. Jeg tenker særlig på kommuner, organisasjoner og bedrifter. Dersom man kun sitter med proprietære løsninger vil denne type utvikling bli ganske dyr ved siden av byråkratiet man må forholde seg til. Hvordan lykkes med denne type utvikling i etterkant av en kursoverlevering?

Alle de store frittstående eLæringsselskapene tilbyr egne proprietære løsninger og plattformer. Linkedin seiler opp på den internasjonale arenaen som en spennende utfordrer med mye innhold innenfor bedriftsmarkedet. Også Linkedin utfordres av å bygge inn mer interaktivitet og søm, det blir mye statisk konsum for kursdeltakerne. Noen små aktører har dukket opp og jobber åpent på tvers av plattformer, slik som Fixxli og Kreasjon. Disse små aktørene opplever økt etterspørsel etter søm/tilpasning.

Det blir spennende å se hvordan dette markedet utvikler seg videre. Leira på dreieskiva og koden i programvareløsninger har mye til felles med dagens eLæringsbehov. Mye tyder på at man må ta høyde for dynamiske behov i større grad enn hva vi har tenkt omkring eLæring til nå.

 

 

 

 

Artikkelforfatter har jobbet med Kompetanseutvikling og kompetanseprogrammer
for voksne på fulltid i mer enn 10 år. Han er grunder for Kreasjon
– som nå består av 6 pedagoger. Kreasjon leverer bistand med eLæringskurs,
herunder prosessfasilitering, pedagogisk rådgiving og medieproduksjon.
Ved siden av å hjelpe eksterne oppdragsgivere lage egne kurs,
har Kreasjon bygget en egen eLæringskatalog for norske lærere.

Jan Gamre, daglig leder i Kreasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender ut nyhetsbrev to ganger i måneden, med nyttige tips, triks og ressurser for lærere og skoleledere. Alt håndplukket, skrevet og bearbeidet av oss, rett til deg.