Kreasjon hadde oppstart i april 2024 med et spennende og komplekst utviklingsarbeid på Lofsrud. Vår prossessveileder, Fredrik Skalstad, har samarbeidet med ledergruppa og ledet prosessen med å iverksette Fagfornyelsens mål inn i skolens praksis. Baklengs planlegging som metode har fungert gjennom hele prosessen. Lærerne har blitt mer bevisst på å planlegge undervisning fra kjerneelementer og kompetansemål.
Nye planer iverksettes
Før ferien hadde Lofsrud jobbet grundig med å utforme nye timeplaner der det er en fast dag i uken som er tverrfaglig. Skoleåret er delt inn i ulike tverrfaglige temaer, med en rød tråd som gjør at elevene i større grad opplever læring når de jobber med nye begreper på tvers av ulike fag. Lærerne har også utarbeidet nye årsplaner som er tydelige på hva som er forventet læringsutbytte for ulike perioder i et treårig løp.
Elevinvolvert vurdering
Fagfornyelsen har et tydelig søkelys på verdien av elevaktiv vurdering. Målet med utviklingsarbeidet er at elevene i større grad er i stand til å beskrive egen kompetanse underveis i læringsprosessen. Dette arbeidet er fortsatt i utvikling. Samtidig er det tydelig å se at personalet nå er mer samlet i forståelsen av hvor elevene skal og hvordan de kan bli veiledet til neste steg, samt være delaktig i denne prosessen selv.
Skolestart, høsten 2024
Fredrik har vært på besøk to ganger allerede denne høsten. Han trives med å observere teammøter der engasjerte lærere planlegger for tverrfaglige dager. Det kommer tydelig fram at personalet nå har en solid forståelse for hvilke kompetansemål de jobber etter, hvilke fagbegreper som er relevante, og hvordan elevene skal involveres i arbeidet. Fredrik ser fram til å følge utviklingsarbeidet på Lofsrud skole videre denne høsten.
Lofsrud skole har brukt Fredrik Skalstad fra Kreasjon til å lede prosessen med å få en felles forståelse av fagfornyelsens mål (LK20). Skalstad har gitt personalet opplæring i bruk av baklengs planlegging som metode, og kunstig intelligens (KI) som verktøy. Dette har vist seg å være svært nyttig i hele prosessen. Han har videre delt praktiske eksempler på hvordan lærerne kan planlegge og gjennomføre undervisning i tråd med fagfornyelsens mål.
I en periode fra april til juni 24 har vi sammen utviklet et felles årshjul for tverrfaglige perioder. I tillegg har skolen revidert årsplaner som legger til rette for elevmedvirket vurdering og dybdelæring.
Skalstad er faglig dyktig og innehar en forståelse for kompleksiteten i arbeidet som gjør at han kommer i posisjon overfor lærerne. Han vet om fallgruvene i arbeidet og viser faglig autoritet gjennom hele prosessen. I tillegg har han vært fin å ha som sparringspartner i ledergruppen. Vi anbefaler Skalstad til andre som trenger en stødig person bak roret i en slik prosess.
Er dere klare for en lignende opplevelse?
Vi i Kreasjon tilbyr dette utviklingsarbeidet til flere skoler. Dette er en mulighet for lærerne til å bli inspirert og utrustet med verktøy og metoder som kan løfte undervisningen til et nytt nivå.
Er dere klare for å utforske hvordan KI, baklengs planlegging og vurdering uten karakterer kan transformere undervisningen på deres skole? Evnt en fordypning i et av disse temaene? Ta kontakt med oss i dag for å booke en workshop med Fredrik. Sammen kan vi skape en enda bedre skolehverdag for både lærere og elever.
Vi ser frem til å høre fra dere!
Hilsen
Teamet i Kreasjon
Kompetanseutvikling i skolen
Fredrik, Aina, Anne Cathrine og Jan