
Fra Girl.Tech (ung) Foto: Gorm K. Gaare
Teknologi som brobygger
I forbindelse med kvinnedagen, inviterte Girl.Tech denne uka til arrangementet “Teknologi som brobygger”. Dette var en markering av hvordan vi kan skape en mer inkluderende teknologibransje. Temaet for dagen var tidlig rekruttering til teknologi og realfag, spesielt for jenter. Blant høydepunktene var Aya og Roksana, som delte sine erfaringer fra apputviklingsprosjektet Girl.Tech (ung). De går frem som forbilder på hvordan unge jenter kan ta plass som skapere i teknologiverdenen.

Aya og Roksana på scenen. Foto: Gorm K. Gaare

Aina veileder i programmering av appene
Et tilbakeblikk på Girl.Tech (ung)
Girl.Tech (ung) har i 2024 gitt jenter i 9. klasse muligheten til å utvikle sine egne apper, samtidig som de har fått innsikt i teknologiens muligheter og betydning. I samarbeid med bydel Grorud har prosjektet samlet elever fra Apalløkka, Bjøråsen og Groruddalen skole.
Gjennom månedlige samlinger, individuell mentorstøtte og en intensiv arbeidsuke under Girl Tech Week, har deltakerne fått veiledning fra Kreasjon og andre utviklere og fagpersoner. Med Aina som APLS- og fagleder har Kreasjon spilt en nøkkelrolle i å skape et læringsmiljø der jentene får faglig støtte, veiledning med problemløsning og tro på egne ferdigheter.
Prosess fra ide til presentasjon av apper
Fra idéutvikling og design til programmering, testing og presentasjon – jentene har fått oppleve hele prosessen med å skape sin egen app. Men dette prosjektet har handlet om mer enn bare programmering. Det har vært en arena for å bygge mestringsfølelse, motivasjon og fellesskap – og et tydelig bevis på at jenter hører hjemme i teknologiens verden.
Ved oppstart i oktober 2023 hadde de færreste av jentene erfaring med programmering, og apputvikling var naturligvis helt ukjent. Jentenes læringskurve ble fort bratt, og våren 2024 kunne de stolt presentere sine apper i Swift Playgrounds.

Jentene i arbeidsprosess Foto: Gorm K. Gaare
Det var inspirerende å følge jentenes læringsreise fra egne ideer og målsettinger, til ferdig resultat. I dette prosjektet var på mange måter veien målet, og det viser til at prosessen er minst like viktig som resultatet. Vi håper at flere får muligheten til å delta i lignende prosjekter i fremtiden. Jo tidligere elevene får utforske bredden av teknologifagene, desto større sjanse er det for at de ser seg selv som en del av bransjen når de skal velge veien videre.
Få et innblikk fra Girl Tech Week her:
Vil du vite mer?
Er du nysgjerrig på hvordan man kan drive apputvikling med elever? Ta kontakt med oss i Kreasjon for å planlegge en inspirerende opplæring for ditt lærerkollegium!