Tydelige vurderingskriterier er nå blitt enklere i Microsoft Teams. Lett forståelige vurderingskriterier er avgjørende for å lykkes med god vurderingspraksis, fordi det gir elever en klar forståelse av hva som forventes av dem i læringsprosessen. Dette innebærer at lærere presenterer klare mål og arbeidskrav som elevene skal nå, og hvilke kriterier som vil bli brukt for å vurdere arbeidet (Udir).

I Kreasjon oppdateres nå eLæringen vår. Du har kanskje sett oss promotere «Skolearbeid» som lar deg samle oppgaver i undervisningsforløp. Oppdateringen nå er at i Teams formidles vurderingskriterier gjennom «rubrikker» i oppgaveverktøyet. Microsoft slipper også løs KI språkmodell i rubrikker for å hjelpe til med å formulere og kategorisere vurderingskriteriene. Særlig det å bruke klarspråk, forenkle formuleringer og gjøre dem forståelige, er oppgaver som denne teknologien egner seg godt til.

Hva sier Udir?

Udir sier at ved å ha tydelige kriterier kan elever:

Dette bidrar til å motivere elever og fremmer læring ved at de blir mer bevisste på egen utvikling og læringsmål. Underveisvurderingen skal ikke bare omfatte sluttprodukt, men også elevens arbeidsprosess, utvikling og innsats underveis. Dette er med på å anerkjenne ulike veier til læring.

Bildegalleri

Alle som har jobbet grundig med dette vet at det er en jobb å gjøre, og det er litt av hvert å tenke gjennom. Ved å få assistanse fra en språkmodell blir det som å få en assistent/copilot til å bistå i arbeidet, – en sekretær på «steroider». Tenkearbeidet og kvalitetssikringen gjenstår for læreren, men det er også den morsomste biten. Lærerne kan ha fokus på læring.
Underveisvurderingen skal ikke bare omfatte sluttprodukt, men også elevens arbeidsprosess, utvikling og innsats underveis. Dette er med på å anerkjenne ulike veier til læring.

Det er ikke bare elevene som nyter godt av dette. Tydelige kriterier hjelper også lærere til å gi mer målrettede og relevante tilbakemeldinger, som igjen kan lede til bedre læringsresultater (Udir). Lærere responderer svært positivt på at vurderingsarbeidet er transparent og forståelig for alle parter.

Ønsker dere hjelp?

Kreasjon har levert flere workshoper til ulike kunder innenfor pedagogisk bruk av Skolearbeid, oppgaveverktøy, rubrikker i det siste. Vi har oppdatert vårt eget demomiljø, og vi er straks ferdig med en oppdatering av eLæringen vår. Det er mange godbiter som venter på å realiseres også på din skole og i din kommune! Ta kontakt med oss dersom dere ønsker hjelp til å komme fort i gang med disse viktige temaene.

Andre artikler om Microsoft Teams:

KI-nyheter i Lesefremdrift

KI-nyheter i Lesefremdrift

Lesefremdrift har fått mer KI-teknologi: Resultatet er en ny tilnærming til leseopplæring. Utforsk de viktigste oppdateringene i Microsoft Teams og lær om bruken av Kunstig Intelligens for...

Microsoft nyheter fra BETT 2024

Microsoft nyheter fra BETT 2024

Kreasjon har vært på Bett 2024 og det ble vist fram mye spennende innenfor Kunstig Intelligens, særlig fra Microsoft. Her kommer noen høydepunkt fra disse nyhetene og du får lenke til å melde deg på previews.

Får lærerne en støtte som er praksisnær nok?

Får lærerne en støtte som er praksisnær nok?

Vi har allerede et foreldreopprør omkring skjermbruk i skolen basert på at det har ikke bare gått bra med digitaliseringen. Støtten som gis til lærerne innenfor digitalisering er vaklende og mangelfull flere steder både i lærerutdanningene, og i kommuner og fylkeskommuner. Så kom KI, og behovene har ikke akkurat blitt mindre. Tid er en begrenset ressurs.

Jan Gamre er Cand Philol, daglig leder i Kreasjon, og genuint interessert i læring og utvikling. Han har jobbet fulltid i mer enn 10 år med kompetansetjenester og kompetanseprodukter til skoler og bedrifter.

Ønsker du å vite mer om hvordan Kreasjon jobber med kompetanseheving?